RECONCERN interview

Za kvalitnou hudbou netreba často chodiť ďaleko. Na lokálnej scéne sa tiež vyskytujú vynikajúce hudobné počiny, ktorým sa avšak nedostáva takého marketingového priestoru, ako „veľkým“ menám. Jedným zo svetlých príkladov reprezentujúcich kvalitu undergroundovej scény je bezpochyby aj kapela Reconcern. Svojim špecifickým hudobným prejavom neútočia na prvé priečky komerčných hitparád, ale verní svojmu osobitému prejavu a hudbe samotnej prehovárajú k duši vnímavého poslucháča, udržiavajúc si pritom cit pre detail, čistú techniku a kompozíciu. S chalanmi nás za pár dni čaká už druhá spoločná akcia, a pri tejto príležitosti s nimi prinášame zaujímavý rozhovor.

Vaše hudobné začiatky sa tradujú až do roku 1992. V tomto období ste sa volali Unconcern a hrali death metal. Čo Vám tieto roky ako začínajúcim hudobníkom na scéne dali?

Ešte pred samotným vznikom Unconcern sme už skoro všetci mali nejakú skúsenosť s hraním v kapele, čo nám následne pomohlo k ďalšiemu rýchlejšiemu rastu. Zakladajúcim členom a hlavný mozog bol gitarista Palo Tretina. Zostavu dopĺňali Rajo Pethe (gitara), Jaro Vojtek (basgitara) a Vlado Slosiarik (bicie). Skupina v tejto zostave hrala asi 3 roky. V tom období vznikol prvý demáč. Bubeník sa premiestnil do skupiny Pathology Stench. Na jeho mieste sa ocitol basgitarista skupiny Sandonorico (Milan Jančovič), ktorý ešte nevedel akým šikovným bubeníkom sa stane (objavil sa v ňom talent). Boli to roky, keď sme sa technicky zdokonaľovali a hlavne ľudsky spoznávali. V nasledujúcej zostave sme hrávali od roku 1996-99 a nahrali sme ďalšie dva demáče.

(www.metal-archives.com/bands/Unconcern)

Ako došlo k zrodu kapely Reconcern z pôvodného Unconcern?

Názov Reconcern je taká transformácia pôvodného Unconcern (nezáujem, ľahostajnosť…) Chceli sme si ponechať aspoň časť minulosti, ktorá nás spája, pretože 3/4 z nás to ťahá spolu už pekne dlho 🙂 Po rozpade Unconcern sme sa rozpŕchli na všetky hudobné strany. Boli to kapely a projekty naprieč všetkými žánrami. Za povšimnutie určite stojí naša spolupráca na projekte Rhythm of Soul, ktorý viedol gitarista Peter Švantner (Plan B). Jeho 10 autorských skladieb + jedna Rajova sa neskôr zvečnilo na demo nahrávke, zverejnenej len nedávno. (www.bandzone.cz/rhythmofsoul) Samotný Reconcern vzniká niekedy v roku 2009, keď sme sa spolu v triu už asi rok alebo dva pokúšali hrať rôzne covery od Dave Weckl, Al Di Meola, Mike Stern… Pomaly a pozvoľne sme začali pracovať aj na vlastných veciach. Takto pekne v triu sme si hrávali až do roku 2013, kedy nás na Hugáň feste v Brezne oslovil terajší klávesák Miloš Fábry, vtedy člen Abstract. Vždy sme chceli početnejšiu zostavu, vtedy hlavne kôli možnosti rozvinúť kompozície a vypustiť looper, ktorý vtedy nahrádzal ďalšie inštrumenty. Miloš sa dokonale uchytil a stal sa plnohodnotným zástupcom klávesových a sláčikových sekcií, taktiež skvelým inštrumentalistom.


„Najdôležitejšie je, aby nás to bavilo, aby sme z toho hrania mali dobrý pocit my, samotní.“


© Henrieta Vančíková @Mirka Sliacka

Z Death metalu ste prešli štýlovo k fúzii technického rocku a metalu. V čom Vám tento štýl vyhovuje viacej v rámci kreatívnej realizácie?

Vtedy sme to nazývali atmosferický death-metal alebo techno(technical) death metal. Teraz to je nejaký instrumental fusion metal. V súčasnej záplave hudby je nutné sa nejako štýlovo profilovať a toto naše označenie nám taktiež umožňuje veľké žánrové presahy, čo nás veľmi baví.

Minulý rok ste vydali svoj debutový album Time-Lapse Fusion. Na albume sa makalo viac ako 2 roky a obsahuje 11 autorských skladieb v celkovom rozsahu viac ako 60 minút. Čo pre Vás ako pre kapelu znamená táto doska, ako určitý míľnik vo Vašej histórii?

Kapela čakala na tento album takmer desať rokov, takže tento debut pre nás znamená veľmi veľa. Samozrejme, že sme nenahrávali 2 roky nepretržite. Dnes už je ťažšie začleniť si hudbu do času popri všetkých povinnostiach. A hlavne, nikam sme sa nenáhlili, nič nás netlačilo. Všetko sme nahrávali postupne a svojpomocne. Gitary sme nahrávali na dvakrát, keďže sa nám prvý zvuk nepáčil. Keď si vypočujete album zistíte, že nahrať niečo tak rôznorodé za dva týždne nie je možné. Za zmienku stoja ľudia, ktorí sa na tom podieľali a to hlavne Martin Ryboš (nahrávanie, strih, mix a programovanie), ktorý si zahral na albume flautu a nakoniec do kapely pribudol ako stály hosť a Peter Boďa zo Sardonic Repulsion, ktorý sa postaral o výsledný mastering. Krásny booklet a vizuál k albumu vytvoril Milan Jančovič.

Po vydaní albumu ste absolvovali koncerty a prezentovali skladby fanúšikom. Najbližšie Vás čaká v poradí druhá spoločná akcia zo Sick Minded Cult v klube Spojár v Banskej Štiavnici. Aké sú Vaše plány s muzikou do budúcna? Môžeme sa tešiť na ďalší album?

Určite máme v pláne na ďalšom albume toho veľa zlepšiť. Základom bude nahrávať to v lepšom štúdiu, ako to naše, ale na to si ešte chvíľu počkáme. Máme pocit, že Time-Lapse Fusion nám ešte nedal toľko, čo chceme, ešte sme ho poriadne koncertne nepodporili. Hrávame väčšinou na lokálnych akciách v našom regióne. Chceme hrať naživo viac a predstaviť našu hudbu širšiemu svetu.

Vaše slovo na záver (citát, myšlienka, odkaz,…)

Najdôležitejšie je, aby nás to bavilo, aby sme z toho hrania mali dobrý pocit my, samotní. Keď ten dobrý pocit máš a rozdávaš ho zo seba spolu s kapelou, vtedy to má groove a vtedy majú z toho dobrý pocit aj tvoji poslucháči. Ide zima a my sa tešíme na tú zimnú, tvorivú neposednosť.

Sleduj kapelu Reconcern na facebooku https://www.facebook.com/reconcern/

14. septembra určite dôjdi pozrieť na našu spoločnú akciu do klubu Spojár v Banskej Štiavnici. Čaká ťa vernisáž fotografii a videoprojekcia Sick Minded Cult a naživo nadupaný koncert Reconcern a kapely Plán B.

Všetko o akcii tu https://www.facebook.com/events/2413286548732673/